Velg riktig utegrill for hjemmet ditt
Varmere måneder får frem ønsket om å tilbringe tid utendørs, og det er ingen bedre måte å gjøre det på enn å invitere familie og venner på besøk og tilberede et måltid over en utegrill. En utegrill er midtpunktet i ethvert utekjøkken. Av denne grunn vil du være sikker på at du velger en enhet du kan stole på i mange år.
En pålitelig og veldesignet utegrill vil bringe varmen fra kjøkkenet til uterommet og gi maten den beste smaken. Men med et bredt utvalg av utegriller tilgjengelig på markedet, kan det å avgjøre hvilken som er riktig for deg føre til et endeløst søk som kanskje ikke lykkes.
Hvis du leter etter en utegrill som dekker dine behov og du ikke vet hvor du skal begynne, så hjelper vi deg gjerne. I denne enkle guiden vil vi lede deg gjennom prosessen med å velge en utegrill som er praktisk og funksjonell.
Hvilke typer utegrill er det å velge mellom?
Å investere i den riktige utegrillen er den beste måten å forbedre din utendørs matopplevelse. Ingen enkelt type er bedre enn den andre, siden de alle har sine egne fordeler og ulemper, avhengig av hvordan du har tenkt å bruke dem. De fleste utegriller er bærbare, slik at du enkelt kan flytte dem rundt i hjemmet eller transportere dem til arrangementer. Her er hovedtypene utegriller basert på drivstofftype.
Kullgrill
En kullgrill er det beste alternativet hvis du vil ha en naturlig røyksmak på kjøttet ditt. Disse utendørs grillene kan ta mer tid å varme opp enn gassmotpartene, men de kan nå høyere temperaturer, noe som er bra for grilling. De høyere temperaturene og røyken som produseres gjør en kullgrill god til å tilberede svinekjøtt, biff og kylling. Du kan imidlertid fortsatt bruke dem til å tilberede delikat mat som grønnsaker, pølser og fisk.
Ettersom kullgriller ikke kommer med temperaturkontrollknapper, kan ikke temperaturen reguleres nøyaktig. I tillegg tar kullgriller lengre tid å rengjøre, men mange brukere mener smaken kompenserer for dette.
Gassgrill
Disse utegrillene bruker naturgass eller propan. Propangriller er mer populære enn gassgriller fordi de er bærbare, billigere og varmes opp raskere. Men å bruke den ville være bedre hvis du har en naturgassledning, da den vil hjelpe deg med å kutte de samlede energikostnadene. Den største fordelen med en gassgrill er at den er enklere å bruke og rengjøre, og varmes opp raskere enn kullgriller. I tillegg avgir ikke gassgriller mye røyk, noe som gjør dem til et godt alternativ for tilberedning av pølser, frukt, grønnsaker og kylling.
Elektrisk grill
Elektriske griller bruker ikke drivstoff, men har en kabel som lar deg koble dem til en stikkontakt. Disse grillene vil være et godt valg for områder der kull eller gass ikke er tillatt. Dette betyr imidlertid at maten din ikke vil ha den røyksmaken. Den elektriske grillen hadde ikke et godt rykte på lenge, men dette har endret seg i det siste. Disse kompakte grillene er et godt valg for sporadiske grillfester. I tillegg gir de høyvarmet matlaging.
Kamadogrill
Kamadogriller er karakterisert av deres eggformede design, og er mer allsidige enn kullgriller, slik at du kan røyke, steke og grille mat. De er for det meste laget av keramikk som holder på varmen og tilbereder maten jevnere. Kamadogriller bruker kull og har ventilasjon som gjør det mulig å regulere varmen, noe som gir jevn og konsistent matlaging. De fleste enhetene leveres med to-lags stekerister, noe som gjør det mulig å lage mer mat samtidig.
Røykgriller
Selv om en kullgrill kan fungere som en røykgrill, vil en dedikert røykgrill imponere deg med sine velsmakende ribbe, svinekjøtt, laks eller bacon. Grillentusiaster som ønsker å gi biffen sin den røyksmaken vet at den beste måten å oppnå dette på er med en røykgrill. En røykgrill kan også røyke sideretter, grønnsaker og ost. Noen røykgriller har programmerbare kontroller for presis matlaging, mens andre skal følge tilberedningsprosessen. Sistnevnte regnes som den mest autentiske måten å tilberede røkt mat på.
Hvilket materiale bør du velge til din utegrill?
De fleste utegriller, inkludert elektrisk, gass, kull- og røykgriller, er laget av metall. Dette er fordi metall tåler høye temperaturer og miljøer med høy stress for matlaging. Vanlige modeller er ofte pulverlakkert eller flatmalt i svart for å forhindre rust, mens moderne enheter er laget av rustfritt stål. De beste utegrillene er laget av høykvalitets rustfritt stål som er veldig enkelt å rengjøre.
En av de viktigste faktorene å se etter når du handler, er konstruksjonen på grillens eksteriør. Vær oppmerksom på hvordan grillens eksteriør er laget. Den skal være laget av stål og forsegles ved høykvalitets sveising. Nedenfor ser vi på de ulike materialene du kan velge til din utegrill.
Støpejern
Støpejern er det mest populære materialet for en grill. Det er en god varmeleder og holder på varmen i lengre perioder, slik at du ikke trenger å holde varmen konstant. I tillegg er materialet veldig sterkt og varer lenger. I tillegg får du de flotte grillmerkene på maten.
Rustfritt stål
Den største fordelen med griller i rustfritt stål er at de ikke ruster. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at vann kommer i kontakt med utegrillen din, enten du ved en uhell har latt den stå ute eller når du rengjør den. I tillegg er rustfritt stål tøffere enn de fleste materialer, noe som gjør det til et mer holdbart alternativ. Utegriller i rustfritt stål er også enkle å rengjøre og vedlikeholde.
Emalje
Du kan tilberede hva som helst på en emaljert stålrist. Emalje er vanligvis et beskyttende lag av modellglass som brukes for å beskytte metallet mot rust. Så emalje gir et ekstra lag med beskyttelse mot smuss og misfarging forårsaket av høye temperaturer. I tillegg er emaljen lettere å rengjøre. Vær imidlertid forsiktig så du ikke bruker skarpe gjenstander på materialet.
Krom
En rist i kromstål er et annet flott alternativ. Det er relativt billigere enn andre materialer. Kromlaget beskytter metallet mot rust. Så du kan rengjøre grillen uten å bekymre deg for korrosjon.
Slik velger du riktig størrelse på grill og stekeflate
Størrelsen på utegrillen er et annet viktig punkt å huske på. Du vil sikre at grillen din har nok stekeflate for maten. Den bør også være allsidig slik at du kan grille flere ulike stykker mat samtidig. Tenk på antall varmeplater du trenger. Kjøp en grill med minst én varmeplate mer enn du trenger. Her er noen retningslinjer for å velge riktig størrelse på utegrillen.
Størrelsen på varmeplaten
Det første trinnet er å sjekke størrelsen på varmeplatene. Dette vil hjelpe deg å finne ut om de er store nok til å dekke stekeområdet. Du bør også ta hensyn til antall varmeplater.
Sjekk maksimal totaltemperatur
Den beste utegrillen bør ha en maksimal totaltemperatur på minst 316 grader Celsius.
Se etter ekstra sidefester til varmeflate
Dette er for de som ønsker å lage flere retter samtidig. Du kan tilpasse oppsettet ditt med denne utegrillen.
Vær oppmerksom på hvordan ristene er laget
Stekerister i stål er solide og motstår flising og vridning. Emaljerte stålrister er enda bedre, og bruker kraften til emaljen for å beskytte materialet og gjøre det enkelt å rengjøre. Rister i støpejern er de beste av dem alle, de varmer jevnt og tilbereder maten godt.
Vedlikeholdstips for utegrillen din
Hvis du er en førstegangseier av en utegrill, kan du bli litt redd for ideen om å rengjøre den. Den gode nyheten er at rengjøring av grillen ikke krever mye innsats. Uavhengig av hvilken type grill du har, skal du utføre litt rengjøring etter hver bruk og grundig rengjøring minst en gang i året. Her er noen vedlikeholdstips for å holde grillen i topp stand.
-
Rengjør grillristen
Grillristen er i kontakt med maten hver gang du bruker grillen. Sørg for å rengjøre den regelmessig for å forhindre at bakterier, fett og smuss bygger seg opp på risten. Bruk en grillbørste i stål til å rengjøre risten. Om mulig, ta ut risten og skrubb den fra bunnen.
-
Rengjør beskyttelse på varmeplaten
Som navnet tilsier, beskytter den varmeplaten mot rusk og fett. Så den blir skitten. En skitten beskyttelse kan imidlertid forhindre at varmeplaten fungerer som den skal og overføre bakterier til maten din. Den beste måten å rengjøre beskyttelsen på er å fjerne den fra grillen og rengjøre den i en bøtte med såpevann.
-
Bli kvitt smuss og rusk i bunnen
Du må også rengjøre bunnen, som i hovedsak samler opp alt rusk og fett. Selv om dette ikke påvirker maten din, kan for mye rusk lett tette til grillen. Du må rengjøre askeskuffen flere ganger per sesong.
-
Rengjør utsiden på grillen
Hvis du vil imponere gjestene dine med en plettfri grill, må du rengjøre utsiden. Den gode nyheten er at du ikke trenger å bruke tekniske rengjøringsmetoder. Du trenger bare en klut, såpe og vann. Pass på at du tørker av grillen med en våt klut etterpå for å fjerne såperester som kan danne flekker eller rust.
Handle utegriller på vidaXL
Leter du etter den rette utegrillen? Hos vidaXL har vi en stor samling av utegriller av overlegen kvalitet designet for å møte dine behov. De er tilgjengelige i forskjellige materialer, størrelser og drivstofftyper for å passe alle. Selv de mest kresne kjøperne finner garantert noe i samlingen vår.
Ser du etter andre produkter? Ta en titt på kategoriene under:
Material: Grill i rustfritt stål