Slik velger du en dyne som oppfyller dine behov
Den gjennomsnittlige personen bruker en tredjedel av livet sitt på å sove, så det er viktig å investere i en varm og behagelig dyne for en god natts søvn. En god dyne bør transportere fuktighet og balansere temperatur. Dynen bør også være på riktig størrelse, særlig når flere personer bruker den, da den må ikke hindre fri bevegelse under dynen.
Men med et bredt spekter av alternativer tilgjengelig på markedet, kan det være en overveldende opplevelse å finne en dyne som oppfyller dine behov. Dette gjelder spesielt for de som kjøper dyner for første gang. Men ikke stress – vi er her for å hjelpe. Vi har satt sammen denne omfattende guiden for å hjelpe deg med å finne den perfekte dynen.
Hvilket fyllmateriale bør du velge til dynen din?
Vanligvis kan dynefyll plasseres i to kategorier: naturlig og syntetisk. Foruten dynematerialet er det viktig å velge riktig fyllmateriale for å sikre en behagelig natts søvn. Dynefyll kan uttrykkes i to klassifiseringer: tog- og fyllkraft.
Tog-klassifisering (Thermal Overall Grade) refererer til materialets evne til å fange varm luft og vanligvis varierer fra 2,5 til 13,5. Dyner med lav tog-klassifisering er best egnet for varmere måneder, mens de høyt opp på skalaen er egnet for kaldere måneder. Fyllkraft måles i gram per kvadratmeter. Jo høyere fyllkraft, jo bedre kvalitet og levetid får du fra en dyne.
Nedenfor undersøker vi de to kategoriene fyllmaterialer for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning når du kjøper en dyne.
Naturlige fyll
Dyner med naturlig fyll har mange gode egenskaper. For det første er de effektive i å holde varme, og er ideelle for bruk i mange år takket være deres pusteevne. De varer også lenger enn deres syntetiske motstykker. Noen kan også vaskes i vaskemaskinen. Imidlertid er dyner med naturlige fyll dyrere. Her er de vanligste naturlige fyll for dyner.
Dunfjær
Dunfjær er det myke og tykke materialet laget av underfjær av ender og gjess. Dyner med dunfyll er myke, lette og gir en utmerket fukttransporterende evne for å sikre en behagelig natts søvn. Dyne av gåsedun er mykere, varmere og lettere. De koster også mer enn dyner av andedun som er litt bak i disse aspektene. En annen viktig faktor å se etter er noen indikasjon fra produsenten om allergen- og støvmidd-testing ettersom dunfjær og midd har en tendens til å forårsake allergiutbrudd for folk som er allergiske.
Fjær
Disse dyner er fylt med de større ytre fuglefjær. De er vanligvis tyngre og tynnere enn de som er fylt med dunfjær fordi fjærene er større og flatere. Noen brukere ser den ekstra tyngden av fjærdyner som en fordel takket være nedtrykk de gir, som ligner en vektet teppe. Den største ulempen med disse dynene er at fjær kan stikke gjennom.
Ull
Naturlige og bærekraftige ullprodukter er enkle å etterfylle og krever mindre energi å produsere. I tillegg er dyner laget av ull naturlig motstandsdyktige mot mugg og støvmidd takket være materialets unike egenskaper. Ull er også et av de få materialene som kan bidra til å regulere temperaturen ved å transportere bort svette om sommeren. Det kan også fungere som et isolerende lag som holder deg varm om vinteren. Ulldyner er også billigere enn dyner i fjær og dunfjær.
Bomull
Bomull, et annet flott fyllmateriale for dyne, er pustende, lett, maskinvaskbar og allergivennlig. Bomulldyner vil hjelpe deg å holde deg sval i varme måneder. I tillegg er bomull rimeligere enn andre fyll. Men bomull er ikke så tykk som andre materialer, så det kan ikke være det beste alternativet for kaldere måneder.
Syntetiske fyll
Sammenlignet med naturlige fyll, mangler syntetiske fyll holdbarhet, isolasjon og mykhet. Dette betyr imidlertid ikke at de ikke har fordeler. Dyner med syntetiske fyll er allergivennlige og mye enklere å vedlikeholde. De er også billigere enn dyner med naturlige fyll. Her er noen vanlige syntetiske fyll for dyner.
Hulfiber er laget av spunnet polyester. Dyner fylt med dette materialet er lette og luftige, noe som gir utmerket pusteevne og varme for en god natts søvn.
Dyner av mikrofiber føles mer som dunfylte dyner. Dette materialet har tettvevde fibre som føles koselig og varmt, slik at du sover godt hele natten.
Hvilket materiale er best for et dynetrekk eller ytre stoff?
Ditt valg av materiale på dynetrekket vil påvirke komforten og stilen på dynen. Det er noen viktige ting å huske på når du velger et materiale for dynetrekk. Disse inkluderer klima, hudfølsomhet eller allergier, foretrukket søvntemperatur, holdbarhet og enkel rengjøring. Nedenfor diskuterer vi de ulike materialtypene for dynetrekk.
Bomull
Bomull, sannsynligvis det vanligste materialet for dynetrekk, er myk, pustende og langvarig. I tillegg kan bomull farges i et bredt spekter av farger for å matche din fargepalett. Videre krever den lite vedlikehold, og du kan velge mellom forskjellige bomullssorter. Bomullsvarianter med lange fibre som egyptisk bomull skaper et mykt, silkeaktig stoff som er ripebestandig og varer lenger.
Flanell
Hvis du leter etter ekstra kos i kaldere netter, kan du velge et dynetrekk laget av flanell. Flanell, også kjent som børstet bomull, er laget ved å børste bomullsfibre for å skape et materiale som føles mykere å ta på og holder varmen bedre enn vanlig bomull.
Polyester
Dynetrekk i polyester er ideelle for folk som leter etter et stoff som ikke falmer eller rynker over tid. Siden polyester er et syntetisk materiale, er det billigere enn naturlige alternativer. Den er imidlertid mindre pustende og fanger ofte varme og fuktighet under dynen. Polyester er et godt alternativ for personer som foretrekker et varmere sovemiljø.
Hvilken dynestørrelse trenger du?
Når du har valgt ditt foretrukne materiale for fyll og ytterstoff, er neste trinn å velge riktig dynestørrelse. Dyner kommer i standardiserte størrelser som tilsvarer de forskjellige madrasstørrelsene. Det er lurt å velge en større størrelse slik at dynen kan henge over sengekantene. La oss se på de forskjellige dynestørrelsene.
Dyne i enkelt størrelse
En dyne på enkelt størrelse er designet for enkeltsenger og er ideell for en person. Standardstørrelsen på enkeltdyner er ca. 135 cm x 200 cm. En større størrelse vil være for stor for en enkeltseng.
Dyne i dobbel størrelse
Den neste dynestørrelsen er dobbeltstørrelsen, og den er designet for en standard dobbeltseng. Den kan komfortabelt romme to personer. En dyne i dobbel størrelse måler ca. 200 cm x 200 cm, så de er firkantet i form.
Dyne i king size
En dyne i king size kan romme opptil to personer, og den er designet for en seng i king size. Standard størrelse på dyner i king size er ca. 230 cm x 220 cm.
Dyne i super king size
Dette er en av de største dynestørrelsene på markedet. Dyne i super king size, som måler ca. 260 cm x 220 cm, er designet for en seng i super king size. Lengden er omtrent samme lengde som på dyne i king size, men den er vanligvis bredere.
Velg en dyne basert på sesong
En annen viktig faktor å huske på når du skal kjøpe en dyne er sesongen. Det er en god idé å ha to dyner – en for den varme sesongen og en annen for den kalde sesongen. Hvis du ikke vil håndtere to dyner, kan du velge en helårsdyne. Nedenfor ser vi på de forskjellige dyner for de forskjellige årstidene.
Sommerdyne
Hvis du blir varm når du sover, er en sommerdyne et perfekt alternativ for deg. Noen mennesker blir kjølige om natten, mens andre har en tendens til å overopphetes og svette om natten. Velg en sommerdyne hvis det blir varmt om natten, eller du foretrekker å sove i en varm temperatur. Sommerdyner er mer pustende, lettere, og har lavere tog-klassifisering som vanligvis ikke overstiger 7,5. Du kan optimalisere følelsen på en sommerdyne ved å velge et passende dynetrekk.
Vinterdyne
For de som foretrekker et varmere teppe, er en vinterdyne det beste alternativet for deg. Vinterdyner er tykkere, tyngre, og har en høyere tog-klassifisering, vanligvis så høy som 15. Så de er ideelle for kaldere netter. Som med sommerdyner kan du optimalisere opplevelsen ved å velge riktig trekk, helst noe varmt og slitesterkt som bomull eller flanell.
Helårsdyne
Hvis du vil ha en dyne som gir deg det beste fra begge verdener, velg en helårsdyne. Disse dyner passer sovebehov i både sommer- og vintermånedene, da de kombinerer to dyner med forskjellige toppresultater.
Slik tar du vare på dynen din
Det anbefales å vaske dynen en gang hver fjerde måned. Det er imidlertid også viktig å sjekke produsentens instruksjoner om rengjøring, da de fleste naturlige dyner bare kan vaskes i renseri. Hvis dynen er maskinvaskbar og det er en sta flekk du må fjerne, rist fyllmaterialet vekk fra området og påfør et vaskemiddel før du legger det i vaskemaskinen. Bruk normal spinn for å vaske dynen og lufttørk den. Bruk deretter et varmt strykejern på dynen for å fjerne bakterier.
Kjøp dyner hos vidaXL
Her hos vidaXL har vi en stor samling av dyner i overlegen kvalitet i forskjellige materialer og størrelser. Vårt ønske har alltid vært å tilby kundene de beste dyner, og vi gjør det ved å kjøpe fra ledende produsenter. Alle våre dyner oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene, så du er sikker på å finne det perfekte alternativet enten du leter etter en sommer-, vinter- eller helårsdyne.