Velge det beste kjøkkenutstyret til hjemmet ditt
Enten du oppgraderer kjøkkenutstyret ditt, prøver nye retter eller forbereder deg til matlagingen, er det avgjørende å finne riktige kokekar. Men med kokekarteknologi i utvikling og mange merker som blir opprettet hver dag, kan det være en utfordring å velge panner og gryter som passer til kjøkkenet og matlagingsstilen din, selv for profesjonelle kokker.
Det er en viktig investering som du ønsker å gjøre riktig. Å vite hvilke behov du har for matlaging er den beste måten å begynne søket etter det perfekte kokekaret på. Hvor ofte lager du mat? Vi har laget denne praktiske guiden for å hjelpe deg med å finne det perfekte kokekaret til hjemmet ditt.
Hvilket materiale bør du velge til kokekarene dine?
Det første man tenker på når man handler kokekar, er materiale. Å velge et materiale til kjøkkenutstyret ditt er en av de viktigste avgjørelsene du må ta. Nedenfor ser vi på materialene du kan velge til dine panner og gryter.
Rustfritt stål
Rustfritt stål er ugjennomtrengelig for flekker og motstandsdyktig mot flekker og korrosjon, og er et av de mest populære materialene for kokekar. Rustfritt stål er ikke en god leder for varme i seg selv, men det kan kombineres med andre materialer for å forbedre ledningsevnen.
En viktig funksjon å alltid være oppmerksom på er om kokekarene har en innkapslet base. Innkapslet rustfritt stål er ikke bare kostnadseffektivt, men leder også varme mye bedre. Rustfritt stål kan også kombineres med andre materialer som aluminium og kobber for å forbedre varmefordeling og ledningsevne.
I tillegg krever ikke rustfritt stål den regelmessige oljingen som kreves av annet kokeutstyr. Det er det perfekte valget for alle som leter etter kvalitets kokekar som ikke krever kjedelig vedlikehold.
Støpejern
Ingen kokekar har bedre allsidighet enn kokekar i støpejern. Det kan brukes i en ovn, komfyr eller åpen ild. Dette tykke metallet har en robust krystallinsk struktur som gir det enorm holdbarhet. Støpejern gjør også bedre jobb med å holde på varmen sammenlignet med andre materialer. Dette materialet vil holde på og vedlikeholde maten, enten det er langsom matlaging eller rask grilling.
Den største ulempen med støpejern er at det fliser og ruster på lang sikt. Imidlertid skaper påføring av olje etterfulgt av litt varme et lag av beskyttelse som holder kokekarene i god stand. Hvis det tas godt vare på, kan kokekar i støpejern gi mange års problemfri matlaging.
Siden støpejern er utsatt for rust, anbefales det ikke å oppbevare væsker i pannen i lengre perioder. Det er også lurt å tørke rent kokekar av støpejern etter matlaging, og bare håndvaske om nødvendig.
Aluminium
Kjøkkenutstyr laget av aluminium er ikke bare lett, men også en god leder for varme. Aluminium er også billig og krever lite vedlikehold. Imidlertid er det utsatt for vridning og bulking da det er et ganske lett materiale.
Det anbefales å unngå å tilberede sure eller basiske matvarer på kokekar av aluminium, da disse vil reagere med aluminium. Fjern også maten umiddelbart etter tilberedning for å hindre at den absorberer metall.
Hva du bør være oppmerksom på når du velger kokekar
Nå som du vet de vanligste materialene du kan velge, er neste trinn å vite hvilke funksjoner du skal se etter når du kjøper kokekar.
Varmens konduktivitet
Ikke alle metaller er gode varmeledere. Støpejern er f.eks. en god varmeleder, men rustfritt stål er det ikke. Kokekar som har bedre konduktivitet vil sikre at maten din er jevnt tilberedt. Det vil også reagere raskt på temperaturendringer når du reduserer eller øker varmen.
Reaktivitet
Uavhengig av hvilken type kokekar du ønsker å velge, kommer helsen din først. Noen kokekar reagerer med mat og kan forårsake alvorlige helseproblemer. Aluminium reagerer f.eks. med sure matvarer som tomater. Så hvis du tilbereder slike matvarer på en aluminiumspanne eller gryte, vil du få i deg metallet. Hold alltid øye på reaktivitet når du velger kokekar.
Holdbarhet
Noen kokekar vil forbli i toppstand i årevis, uansett hvor ofte du bruker dem. En slik flott type kokekar er rustfritt stål.
Vedlikehold
Du må også ta hensyn til mengden av vedlikehold som trengs for å holde kokekar i toppstand. Hvis du ikke liker å måtte skrubbe kokekarene dine hver kveld før du legger deg, vil du ha det bedre med alternativer som krever lite vedlikehold, som støpejern.
Vedlikeholdstips for kokekar
Det viktigste å huske på når du vedlikeholder kokekar, er materialet som brukes i konstruksjonen. Noen materialer krever mer vedlikehold enn andre.
-
Støpejern krever lite vedlikehold. Krydring, en prosess der olje påføres gjentatte ganger på kokekarets overflate og varmes opp, vil holde dette kokekaret i god stand i mange år. Rengjør også minimalt etter bruk.
-
Rustfritt stål er det enkleste materialet å vedlikeholde. Du trenger ganske enkelt å håndvaske med en klut og såpevann etter bruk. Ikke bruk noen skuresvamper som vil ripe eller skrape materialet.
-
Aluminium er utsatt for misfarging. Du kan beskytte kokekar i aluminium mot misfarging ved å bløtlegge det i såpevann i lengre perioder. Du kan også bruke en såpepute av stålull for å eliminere utbrent mat.
Bla gjennom vår omfattende samling for å finne det perfekte kokekar til hjemmet ditt.